Sucesiunile si mostenirile pot deveni complicate. Foarte complicate chiar, pentru ca multe coordonate ale unui astfel de procedeu se pot incurca intre ele si poti ajunge sa fii martorul unui proces de ani de zile, la sfarsitul caruia, chiar si cei castigatori sunt prea obositi pentru a se mai bucura de victorie. Pentru a va da cateva exemple despre procese de succesiune care au luat o turnura inedita, voi incepe cu mostenirea lui Conrad Hilton, antreprenorul care a creat lantul hotelier Hilton. Acesta a lasat la moartea sa peste 3 miiarde de dolari, din care nu a lasat mostenire decat cate 500.000 de dolari pentru ambii sai copii si cate 10.000 de dolari pentru fiecare nepoata. Restul averii uriase avea sa fie donata in intregime fundatiei sale caritabile. Unul din fii sai a fost de-a dreptul socat de aceasta decizie si a atacat-o in instanta. 3 decenii mai tarziu procesul era inca pe rol in instanta americana, cand intr-un final, fiul sau a renuntat la proces si a fost de-acord sa doneze suma impresionanta fundatiei tatalui sau. Aici avem un exemplu in care nici macar cel mai bun avocat de mosteniri nu ar fi putut castiga acest proces, deoarece testamentele sunt strict respectate, in Statele Unite.
Fabulosul Salvador Dali a lasat, la moartea sa intreaga sa avere si toate picturile sale statului spaniol, intrucat acesta nu a avut mostenitori, sau succesori din rude apropiate. Nici macar servitorului sau credincios nu a primit nimic, la moartea acestuia.
Acestea sunt doar doua exemple celebre in care a fost nevoie de un avocat de mosteniri. Pentru noi, cei din lumea mai putin faimoasa, cazurile de succesiune sunt mult mai intortocheata si mai greu de deslusit. Singura coordonata pe care se pare ca este comuna, este timpul. Unele cazuri de mostenire, indiferent de calitatile exceptionale pe care le are un avocat de mosteniri, sunt pur si simplu foarte complicate si dureaza luni si ani intregi in care se dezbina familii, se nasc dusmanii si se obosesc suflete.