Recent a fost promulgata Legea 138/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative conexe.
Cele mai importante modificari constau in reglementarile aduse cu privire la PROCEDURA DE EXECUTARE SILITA.
O modificare importanta consta in eliminarea procedurii de incuviintare a executarii silite din competenta instantelor, aceasta intrand in competenta executorului judecatoresc. Cu toate acestea, reamintiv Legea nr. 459/2006 pentru modificarea Codului de procedura civila prin care s-a reglementat “tentativa”de inalturare la acea data a procedurii de incuviintare silita, insa Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate cu privire la acele reglementari motivand ca se conferea executorului judecatoresc copetenta de a decide in legatura cu legalitatea cererii de chemare in judecat, ceea ce era inadmisibil raportat la atributul instantei de judecata.
Ca urmare a modificarilor survenite, procedura de executare silita va fi simplificata pentru creditor, instanta de judecata nemaintervenind in dosarul de executare, inafara bineinteles de situatiile promovarii contestatiilor la executare, a suspendarilor executarii silite, a opozitiilor la executare.
Cererea de executare silita va fi solutionata de executorul judecatoresc in cel mult 3 zile de la inregistrarea acesteia si va fi motivata in cel mult 7 zile de la solutionare, debitorul neavand posibilitatea sa depuna”intampinare” la incuviintarea executarii silite, astfel cum era reglementat anterior. Inainte de modificarea procedurii, executorul avea obligatia sa solicite instantei de executare incuviintarea executarii, iar pana la momentul redactarii si comunicarii incheierii de incuviintare silita putea trece o perioada destul de indelungata (o luna sau chiar mai mult).
O alta modificare consta in faptul ca este necesara parcurgerea procedurii prealabile a investirii cu formula executorie in cazurile titlurilor executorii care nu constatu in hotarari judecatoresti. Competenta pentru investirea cu formula executorie va apartine judecatoriilor de la sediul sau domiciliul creditorului sau al debitoului.
Stabilirea instantei de executare se modifica in sensul ca aceasta vai fi cea care se gaseste in circumscripita domiciliului sau dupa caz a sediului debitorului. Aceasta prevedere reprezinta consecinta Deciziei Curtii constitutionale nr. 348/2014 conform careia au fost declarate neconstitutionale dispozitiile noului Cod de Procedura Civial care stabilitea ca instanta de executare este judecatoria in circumscriptia careia se afla biroul executorului judecatoresc.
Alte modificari aduse prin legea nr. 138/2014 se refera la urmatoarele:
– competenta instantelor de judecata – art. 200 NCPC: in procedura preliminara, instanta va fi obligata sa-si verficie competenta, iar in cazul in care va constata ca nu este competenta isi va declina competenta si va dispune trimiterea cauzei la completul competent sau la sectia competenta din cadrul instantei prin pronuntarea unei incheieri date fara citarea partilor
– notele de sedinta luate de grefier si inregistrarea sedintei: partiloe vor putea solicita citirea notelor luate de grefier, putand fi contestate pana la termenul urmator, putand fi de asemenea confuntate cu inregistrarea sedintelor de judecata
– recalificarea cailor de atac: incheierea prin care se recalifica calea de atc va trebui comunicata partilor absente, curgand un nou termen pentru declararea si motivarea caii de atac prevazute de lege!
– suspendarea de drept in unele cazuri a executarii hotararilor atacate pana la solutionarea recursului
– calea de atac in cazul ordonantei presedintiale
– reglementari cu privire la ordonanta de plata